Carpathia Pensii

Despre companie

Aegon Pensii a devenit Carpathia Pensii

Anul 2023 este unul de schimbare pentru Aegon Pensii, fiind anul în care s-a finalizat tranzacția anunțată încă din 2020 prin care Grupul Aegon (Olanda) și-a vândut întreaga participație către Vienna Insurance Group (Austria). 

Carpathia Pensii – Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. este noua denumire a companiei noastre începând cu acest an.

Acționarul majoritar al Carpathia Pensii este Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe, cunoscută sub denumirea scurtă VIG.

Totul despre istoria noului nostru acționar este aici.

Istoricul nostru

Ne-am început activitatea pe piața din România în anul 2007, ca și administrator al Fondului de Pensii Administrat Privat VITAL (Pilonul II). Mai întâi am înființat compania de pensii private BT AEGON Fond de Pensii S.A., un parteneriat între Grupul Aegon și Grupul Banca Transilvania. Treptat, pentru a putea oferi servicii cât mai complete și pentru a ne consolida poziția pe piața din România, Grupul Aegon a decis achiziționarea, în anul 2009, a pachetului de 50% din acțiuni, reprezentând participația Băncii Transilvania în compania de administrare a fondului de pensii. Astfel, începând cu 2009 compania de pensii a fost deținută integral de Grupul Aegon, iar denumirea companiei s-a schimbat în Aegon Pensii – Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Administrate Privat S.A.

Pentru consolidarea afacerii în România, în anul 2014 am început procesul de fuziune cu fondurile de pensii administrate de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., în România. În octombrie 2014, am preluat în administrare participanții Fondului de Pensii Administrat Privat Eureko, Fondul VITAL devenind al 4-lea fond ca mărime din piață.

În anul 2014 am obținut autorizația de administrator și de fonduri facultative, iar compania și-a schimbat denumirea în Aegon Pensii – Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. 

În 2015, am înființat Fondul de Pensii Facultative Esențial (Pilonul III), iar în decembrie 2015, am preluat în administrare și participanții Fondului de Pensii Facultative Eureko Confort.

La finalul anului 2020 Grupul Aegon a anunțat că își vinde participațiile deținute în compania de pensii private către VIG, proces ce a durat până în anul 2023. În acest an, Aegon Pensii devine Carpathia Pensii, compania de pensii private a Grupului VIG în România.

Partenerii noștri în administrare

  • BRD Groupe Société Générale– depozitarul Fondului VITAL și al Fondului Esențial;
  • MAZARS ROMÂNIA S.R.L. – auditorul Carpathia Pensii, al Fondului VITAL și al Fondului Esențial până în 2023;
  • KPMG AUDIT S.R.L. – auditorul Carpathia Pensii, al Fondului VITAL și al Fondului Esențial începând din 2024;
  • Pentru dezvoltarea fondurilor de pensii private, colaborăm cu Banca Transilvania pe Pilonul II și am inițiat colaborarea cu intermediari în pensii private (Pilonul III) precum: KUNDEN, RITTER, INTER BROKER, GLOBASIG și LION.